top of page

Boş Kağıda Neden İmza Atmamalısınız?

  • Yazarın fotoğrafı: İlhan Yurttaş
    İlhan Yurttaş
  • 16 Şub
  • 2 dakikada okunur


Boş kağıda imza ne demektir? Hukukta boş kağıda imza “beyaza imza” olarak tanımlanmaktadır.Yapılan işlem üzerinde yazı olmayan boş bir kağıda ıslak imza tabir edilen silinemeyen bir kalemle attığınız imzadır.


Boş bir kağıda imza atarken çok dikkatli olmak gerekir, çünkü bunun hukuken sizi bağlayan, mağdur olmanıza, maddi ve manevi zarar görmenize, iddialarınız kabul ettiremeyeceğiniz ciddi sonuçları olabilir.


Peki eliniz ürünü olan imza atarken hangi noktalara mutlaka çok dikkat etmelisiniz. :


  • Asla ama asla boş bir kağıda imza atmayın.


  • Boş bir kağıda imza atmak, kötü niyetli kişilerin imza attığınız bu boş kağıdı senet, sözleşme ve aleyhinize kullanılabilecek bir hukuken geçerli olabilecek bir belge haline getirilmesi ile zor durumda bırakmasına yol açabilir. Bu tür durumlarda, imzanızın kötüye kullanıldığını kanıtlamak hem hukuken çok zor, hem süreç sizi maddi ve manevi olarak çok zorlayabilir.


  • İmzalamadan önce her belgeyi mutlaka detaylı olarak dikkatlice ve anlayarak, sonuçlarını öngörererek okuyun. İmzalayacağınız belgenin ne olduğunu, içeriğini ve sonuçlarını tam olarak anladığınızdan emin olun. Anlamadığınız bir şey varsa, mutlaka sorun veya bir uzmana danışın.


  • Belgenin tüm sayfalarını kontrol edin: İmza atmadan önce belgenin tüm sayfalarının eksiksiz olduğundan ve içeriğin doğru olduğundan emin olun. Sayfaların karıştırılmış veya değiştirilmiş olma ihtimaline karşı dikkatli olun.


  • Yapılan en büyük sahtekarlık imzaladığınız sözleşmenin ilk bir, iki, belki üçüncü sayfalarının sizin öngördüğünüz iradenizi uygun olmasına rağmen, sonraki sayfaların ya boş olarak size imzalatılması, ya da ilk sayfalardaki anlaşmanıza iradenize aykırı durumların size imzalatılabilmesidir. İmzalama yaparken mutlaka imzaladığınız belgenin tamamını görerek imzalayın. Çok sayıdaki sayfaların sadece altını görerek kesinlikle imza atmayın. Böyle bir durumda imza attığınız boş sayfaların sonradan senet haline getirilip karşınıza çıkabileceğini unutmayın. Bu durum yaşanmış ve hukuki mücadelesi 8-10 yıl sürmüştür. Lütfen dikkat.


  • İmza attığınız yeri ve tarihi not alın: İmza attığınız belgenin bir kopyasını alın ve imza attığınız yeri ve tarihi not alın. Bu bilgiler, daha sonra ortaya çıkabilecek herhangi bir anlaşmazlık durumunda size yardımcı olabilir.


  • İmza atarken güvendiğiniz birinin yanınızda olmasını sağlayın: Mümkünse, imza atarken güvendiğiniz bir yakınınızın veya bir hukuk uzmanının yanınızda olmasını sağlayın. Bu, sizi olası risklere karşı koruyabilir.


  • Acele etmeyin: İmza atmadan önce belgeyi dikkatlice incelemek ve anlamak için yeterli zaman ayırın. Aceleci davranmak, hatalı veya istenmeyen sonuçlara yol açabilir.


  • Şüphe durumunda imza atmayın: Belgenin içeriğinden veya amacından şüpheleniyorsanız, imza atmaktan çekinmeyin. Bu durumda, bir uzmana danışmak en doğrusu olacaktır.





Unutmayın ki imza, sizin iradenizi ve onayınızı gösteren önemli bir belgedir. Bu nedenle, imza atarken çok dikkatli olmalı ve yukarıdaki tavsiyelere uymalısınız.


Önemli Uyarı ! Bilgilendirme

Sitemizde yayınlanan yazılar bilgilendirme amaçlı ve kişisel görüşlerdir. Öneri, tavsiye veya hukuki mütalaa değildir. Güncel mevzuat, bilimsel görüşler, yargı Kararları ve içtihatlar takip edilmelidir. Her durum ve olay kendine özgü durumlar ihtiva edebilir.



 
 
 

Commentaires


bottom of page